Mengharukan! Kisah Rasulullah Dan Pengemis Yahudi yang Buta

Loading...
Loading...
reportaseterkini.net - Di suatu sudut pasar Madinah Al-Munawarah, terdapat seorang pengemis tua yg buta berbangsa Yahudi, setiap hariapabila ada orang yang menghampirinya, dia selalu berkata,“Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, pembohong, tukang sihir, apabila kamu mendekatinya kamu akan dipengaruhinya.
.
Setiap pagi Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam mendatanginya dengan membawa makanan dan tanpa berkata sepatah perkataan pun, Baginda Sallallahu’alaihi wasallam menyuapi makanan​ yg dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yg bernama Muhammad. Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam melakukannya sehingga menjelang Baginda wafat.
.
Setelah kewafatan Nabi Muhammad Sallallahu’alaihi wasallam, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.
.
Suatu hari Abu Bakar, Radi-Allahu anhu, as-Siddiq berkunjung ke rumah anaknya Aisyah Radi-Allahu anha. Beliau bertanya kepada anaknya,“Wahai anakku, adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan?”
.
Aisyah Radi-Allahu anha menjawab pertanyaan ayahandanya,“Wahai ayah engkau adalah seorang ahli sunnah, hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayahlakukan kecuali satu sunnah saja.”
.
“Apakah itu wahai anakku?”Tanya Abu BakarRadi-Allahu anhu.
.
“Setiap pagi Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi yang buta yang berada di sana.”Jawab Aisyah Radi-Allahu anha.
.
Keesokan harinya, Abu Bakar radi-Allahu anhu membawakan makanan & menemui pengemis Yahudi buta tersebut.
.
Pengemis Yahudi buta ini selalu menjerit-jerit & berkata kepada orang yg mendekatinya;“Wahai saudaraku… janganlah kamu mendekati Muhammad. Jangan sampai kamu terpedaya dengan tipu dayanya. Dia itu orang gila, tukang sihir,suka menyebarkan fitnah dengan agama barunya..!
.
Kata-kata itu kerap meluncur keluar dari mulut si pengemis tanpa henti setiap hari. Perkataan buruk yg merendahkan darjat seorang nabi. Abu Bakar Radi-Allah anhu pun kehairanan, kenapa Nabi Muhammad Sallallahu’alaihi wasallam tetap memberi makan kepada orang yg menghinanya setiap hari

Sesampai sahaja di hadapan pengemis itu, Abu BakarRadi-Allahu anhu terus memberikan makanan. Ketika Abu BakarRadi-Allahu anhumulai menyuapinya, pengemis itu mengherdik sambil berteriak,“Siapakah engkau?”Abu Bakar Radi-Allahu anhumenjawab,“Aku adalah orang yang setiap hari dating dan memberi kamu makan..”Abu BakarRadi-Allahu anhu meyakinkan bahawa beliau adalah orang yang setiap hari memberikan ia makanan. Akan tetapi pengemis Yahudi buta itu tidak percaya kerana orang yang selalu memberinya makanan jauh lebih lembut dan lebih sabar dalam menyuapinya.“Bukan! Engkau bukan orang yang biasa setiap hari memberiku makan..! Kata si pengemis buta itu.

Apabila dia (Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam) datang ke sini, aku tidak pernah kesusahan memegang makananku dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu dia berikan padaku dengan mulutnya sendiri,”tambah pengemis itu menyambung kata.Abu BakarRadi-Allahu anhutidak dapat menahan air matanya kerana terharu mendengar akhlak dari Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam. Baginda Sallallahu’alaihi wasallamselalu datang memberi makan dan menyuapi mulut orang yang setiap hari dari kata mulut itu, hanyalah ucapan kotor dan hina yang merendahkan dan melecehkan diri Baginda.Ucapan kotor dan umpatan dibalas dengan suapan makanan dengan kasih sayang. Allahu Akhbar!

Dengan linangan air mata, Abu Bakar Radi-Allahu anhu menangis sambil berkata kepada pengemis itu,“Aku memang bukan orang yang biasa datang setiap hari memberimu makan, aku adalah salah seorang dari sahabatnya. Beliau tidak akan datang lagi ke sini untuk memberimu makan.”Mendengar hal itu, pengemis itu menangis dan berkata,“Apa salahku sehingga dia sudah tidak mahu menemuiku lagi? Sampaikan permintaan maafku sehingga dia mahu mendatangiku lagi..”“Orang yang mulia itu telah tiada. Beliau sudah meninggalkan dunia ini dan akulah yang akan menggantikan Beliau. Aku adalah abu Bakar sahabat Muhammad Sallallahu’alaihi wasallam. Nabi Muhammad Sallallahu’alaihi wasallam adalah orang yang setiap hari menyuapimu..” Kata Abu Bakar Radi-Allahu anhu.Setelah pengemis itu mendengar cerita AbuBakarRadi-Allahu anhu,seketika itu juga linangan air mata pengemis Yahudi buta makin deras membasahi pipinya, dia menangis menyesal dan kemudian berkata,“Benarkah demikian?, selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya dan melecehkan harga dirinya, dia tidak pernah memarahiku sedikit pun, dia tetap mendatangiku setiap hari dengan membawa makanan dan dengan sabar menyuapiku, dia begitu mulia.”

“Kalau begitu, aku mahu kamu menjadi saksi. Aku ingin mengucapkan kalimah syahadah dan aku memohon keampunan Allah.”Ujar pengemis buta itu lagi.Ketika itu juga, pengemis Yahudi tua yang buta tersebut mengucapkan dua kalimat Syahadah dan memeluk Islam di hadapan Abu Bakar Radi-Allahu anhu. Keperibadian Rasulullah sallallahu’alaihi wasallam telah memikat jiwa pengemis itu untuk mengakui ke-Esaan Allah SWT..Dari cerita ini, jelas sudah betapa tingginya akhlak Nabi Muhammad Sallallahu’alaihi wasallam. Baginda tidak pernah membenci orang yang mengumpatnya. Bahkan Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam tidak pernah membenci orang Yahudi atau Nasrani. Dari Jabir radi-Allahu anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam bersabda,“Di antara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya.”(Hadith Riwayat At-Tirmizi r.a.)
Loading...

Subscribe to receive free email updates:

Baca Juga :

Visitor